Actiunile MOL se aflau, joi, in crestere cu 0,1% la Bursa din Budapesta, la nivelul de 29.525 forinti (120,25 euro) pe actiune.

Sondajul a fost aplicat in 31 de sectoare ale industriei, unui numar de 700 de analisti si managerilor de portofoliu din 200 de companii de cercetare. Potrivit comunicatului, cifra de afaceri anuala a acestor companii depaseste 3.000 miliarde dolari. Clasamentul a fost elaborat pe criteriile eficientei managementului companiilor si relatiei acestuia cu actionariatul.

MOL a respins, la inceputul acestei saptamani, incercarea grupului austriac OMV de lansare a unei oferte de preluare, prin fixarea unor planuri de investitii pe termen lung si prin anuntul de majorare a dividendului. OMV i-a surprins pe reprezentantii companiei ungare luna trecuta prin majorarea participatiei detinute la compania ungara la 18,6% de la 10% si prin anuntul ca ar vrea sa fuzioneze.

MOL a respins incercarea de apropiere prin rascumpararea de pachete de actiuni si prin depozitarea actiunilor sale la banci ungare, ceea ce i-a conferit controlul asupra a mai mult de o treime din actiuni, miscare criticata de catre reprezentantii companiei OMV.

Citeste si:

Compania petroliera ungara a anuntat ca estimeaza ca va investi 5,3 miliarde dolari intre 2007 si 2010 in operatiunile existente si se asteapta la o crestere a castigurilor grupului inainte de scaderea dobanzilor, a impozitarii, a deprecierii si a amortizarii (EBITDA) cu 6,5% pe an, in perioada 2006-2011. MOL a mai anuntat ca majoreaza rata de plata a dividendului cu 40% si ca va incerca sa obtina aprobarea actionarilor pentru anularea actiunilor tezaurizate.

Compania petroliera ungara opereaza in Europa Centrala si de Est si este prezenta si pe piata romaneasca prin MOL Romania. Alaturi de Slovnaft, partenerul din Slovacia si INA, partenerul din Croatia, grupul detine peste 1.000 de benzinarii in 11 tari din regiune.