Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit miercuri proiectiile pentru economia mondiala si a estimat ca in China, India si Rusia cresterea economica se va accelera, in timp ce Statele Unite ale Americii isi vor recastiga impulsul de crestere

In revizuirea prognozelor facute in aprilie, FMI a spus ca deteriorarea pietei creditelor generata de problemele din piata creditelor ipotecare a creat riscuri pentru pietele financiare, dar pana in prezent, riscurile sunt sub control, anunta NewsIn.

Prognoza World Economic Outlook estimeaza ca economia lumii va creste cu 5,2% atat in 2007, cat si in 2008, ceea ce inseamna o revizuire in crestere fata de estimarea de 4,9% facuta in aprilie.

Proiectiile pentru cresterea economica a Chinei in 2007au fost revizuite la 11,2% fata de estimarea anterioara de 10%, deoarece exporturile si investitiile solide sunt corelate cu o crestere a consumului intern, a spus directorul adjunct al departamentului de cercetare al FMI, Charles Collyns, citat de Reuters.

China, Rusia si India vor genera impreuna mai mult de jumatate din proiectia de crestere de 5,2% pentru intregul an, a adaugat Collyns.

FMI a avertizat insa ca exista riscuri de accentuare a presiunilor inflationiste, deoarece energia este scumpa, preturile marfurilor cresc, iar pe piata muncii se manfiesta presiuni. Este mai probabil acum decat ar fi fost in aprilie ca bancile centrale sa raspunda cu masuri restrictive de politica monetara.

Analistii FMI au mai spus si ca riscurile din pietele financiare ale lumii au crescut din cauza volatilitatii din pietele de credit, generata de sectorul creditelor ipotecare. Investitorilor le-a scazut si apetitul pentru investitii cu bani imprumutati, ceea ce ar putea genera presiuni asupra finantarii bancare, potrivit FMI, citat de Reuters.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Monedele emergente cad pe capete. Cat de rezistent poate fi leul?