Executivul european a anuntat ca ambele companii au folosit contractele pe termen lung cu marii clienti industriali si de electricitate pentru a descuraja concurenta.

"Comisia crede ca Electrabel si EDF ar fi introdus conditii exclusive pe termen lung in contractele lor de furnizare de electricitate pentru clientii industriali", se arata intr-o declaratie a executivului UE, care nu da detalii suplimentare. Electrabel, o filiala a Suez, este fostul monopol de electricitate in Belgia si continuasa fie liderul de piata.

Comisia a precizat ca aceste contracte "au ingreunat incercarile noilor furnizori de pe pietele de electricitate de a castiga noi clienti in Belgia si Franta". Executivul UE a spus ca nu dispune de suficiente dovezi relevante pentru a lansa o procedura juridica impotriva celor doua companii, dar ca va continua sa investigheze.

Citeste si:

"Am aflat de procedura si vom coopera", a spus o purtatoare de cuvant a Electrabel, care a adaugat ca societatea asteapta detalii din partea Comisiei. Reprezentanta Electrabel nu a comentat la adresa continutului investigatiei. in iunie, principalii utilizatori de electricitate din Belgia au format o alianta pentru a cauta modalitati de scadere a preturilor. Grupul, care se numeste Blue Sky Development, a spus ca pretul la electricitate s-a dublat in ultimii doi ani fara justificari.

Reprezentantii EDF au spus, de asemenea, ca au primit scrisoarea Comisiei si vor colabora. EDF furnizeaza electricitate in Franta, Italia, Germania si Marea Britanie.