Pietele de capital asiatice si-ar putea reveni dupa caderea suferita in ultima saptamana, in conditiile in care Federal Reserve a redus, vineri, rata dobanzii de finantare pentru a calma investitorii, miscare care a avut ca efect aprecierea actiunilor europene si americane, informeaza Reuters.
Federal Reserve (Fed), sistemul de banci centrale americane, a redus cu 0,5% rata dobanzii pentru imprumuturile acordate bancilor comerciale, pana la 5,75%, invocand ca motive impactul pe care deteriorarea conditiilor de pe piata si criza creditelor ipotecare il poate avea asupra cresterii economice.

Masura, una neasteptata, a fost anuntata prea tarziu pentru ca pietele asiatice sa poata reactiona, insa actiunile companiilor asiatice listate in SUA au urmat tendinta ascendenta a titlurilor de pe Wall Street, in conditiile in care indicele asiatic al Bank of New York a urcat cu 2,7%, potrivit NewsIn.

Printre titlurile care au inregistrat cele mai mari castiguri s-au numarat cele ale companiei taiwaneze TSMC, care au urcat cu 6,5%, si ICICI Bank din India, cu o crestere de aproape 13%. Cu toate acestea, este probabil ca pietele asiatice sa ramana tensionate in urmatoarele zile, dupa ce vanzarile masive de actiuni din ultima saptamana au impins pietele regionale pana la cele mai scazute valori ale ultimelor luni si in conditiile in care investitorii si analistii anticipeaza noi turbulente, care ar putea necesita noi interventii ale bancilor centrale.

"Nu cred ca interventia bancii centrale americane a rezolvat toate problemele pietei creditelor", a spus un trader al bancii regionale de investitii Wedbush Morgan din Los Angeles, Michael James. Un semnal al problemelor care ar putea sa mai apara ar putea fi si faptul ca Sentinel, o companie de administrare a fondurilor din SUA, a solicitat vineri protectia impotriva falimentului. Compania, care ofera servicii pentru industria contractelor la termen din SUA, a decis, saptamana trecuta, sa inghete conturile clientilor, provocand agitatie pe piata.

Pe pietele internationale exista temeri ca o penurie a creditelor ar putea limita cresterea economica, impingandu-i investitorii sa paraseasca tranzactiile riscante si sa se refugieze in active sigure, precum obligatiunile guvernamentale ale statelor dezvoltate. intarirea yenului a alimentat ingrijorarea ca tranzactiile speculative de tip "carry-trade", foarte prizate nu cu mult timp in urma, vor continua sa se reduca. Prin acest tip de tranzactii, investitorii se imprumuta in monede cu randament scazut, precum yenul japonez, si cumpara active cu randament ridicat, dar mai riscante.

Orice semnal ca pietele internationale isi recapata echilibrul va determina precierea actiunilor asiatice, insa exista in continuare riscuri, sustin analistii. "Exista, inca, etape care trebuie parcurse. Am ajuns intr-un punct din care va deveni foarte dificil sa diferentiezi tendintele de simple fluctuatii. Volatilitatea a crescut dramatic", a spus directorul pentru regiunea Asia Pacifica al diviziei Allianz de administrare a fondurilor RCMasset, Mark Konyn.

"Unul dintre efectele contaminarii, pentru ca in piata a avut loc o "epidemie" a lipsei de incredere, este ca vanzarile de fac, uneori, nediferentiat. Se produc pe toata linia si rezultatul este ca este greu sa gasesti o diversitate a portofoliilor", mai considera Konyn. Actiunile din tarile de pe tarmul pacific al Asiei, excluzand Japonia, care sunt inglobate in indicele MSCI, s-au depreciat cu aproape 10% in ultima saptamana, cel mai mare declin saptamanal din ianuarie 1998, cand piata a inregistrat o cadere de 12,4%.

Indicele bursier Nikkei, de la Tokyo, a pierdut, vineri, 5,4%, cea mai mare pierdere intr-o zi de la atacurile teroriste de la New York, din 11 septembrie 2001.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri