Pretul petrolului a coborat marti pana la 71 dolari/baril, ca urmare a accentuarii ingrijorarii investitorilor ca pe plan international ar putea fi observata o incetinire a cresterii economice, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Ieftinirea petrolului a survenit si deoarece pauzele de productie ale rafinariilor si estimarea privitoare la o scadere a stocurilor de benzina au furnizat o sustinere slaba.

Barilul de titei tranzactionat pe piata americana s-a ieftinit cu 63 de centi, pana la cotatia de 71,33 dolari/baril, in scadere fata de cotatia de 72,25 dolari/baril inregistrata mai devreme. Pretul petrolului Brent vandut pe piata londoneza a scazut cu 67 de centi, pana la nivelul de 70,28 dolari/baril.

Increderea populatiei americane a scazut in august pana la cel mai mic nivel din acest an, in contextul ingrijorarilor legate de piata muncii si a turbulentelor create de criza din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

"Bursele si pietele internationale resimt presiuni, iar acest aspect influenteaza pretul petrolului", a spus un analist de la compania de consultanta in domeniul energetic Petromatrix, Olivier Jakob, citat de Reuters.

Secretarul general al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Abdullah al-Badri, a spus ca turbulentele din piata creditelor ipotecare au influentat negativ cererea pentru petrol.

"Situatia din ultimele cateva saptamani a devenit mult mai serioasa", a declarat Badri pentru Reuters. Secretarul general al OPEC declara, la inceputul acestei saptamani, ca piata internationala se bucura de o buna oferta de petrol si a sugerat ca OPEC va mentine la reuniunea din septembrie actualul plafon pentru productia zilnica de petrol.

Preturile petrolului au scazut cu 9,5% fata de nivelul record istoric, de 78,77 dolari/baril atins la data de 1 august, deoarece speculatorii au lichidat unele pozitii, iar unii dintre traderi sunt ingrijorati din cauza implicatiilor mai extinse ale crizei din piata creditelor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si