Moneda europeana ar putea detrona dolarul american, devenind cea mai utilizata valuta de catre guverne in compunerea rezervelor valutare, a declarat fostul sef al Federal Reserve, Alan Greenspan, pentru revista germana Stern, citata de Reuters.
Greenspan a declarat pentru saptamanalul german ca este "foarte posibil ca euro sa inlocuiasca dolarul american in clasamentul monedelor folosite pentru compunerea rezervelor valutare pe plan mondial sau sa devina o moneda de o importanta egala cu cea a Statelor Unite".

Dolarul nu mai beneficiaza de un avans consistent in fata monedei unice europene, a precizat Greenspan, adaugand ca Banca Centrala Europeana (BCE) "s-a transformat intr-o forta economica globala ce trebuie luata in serios".

Greenspan, al carui volum de memorii intitulat "O era a turbulentei: Aventuri intr-o Lume Noua", a aparut luni, a precizat ca zona euro a beneficiat de pe urma tariei monedei unice, relateaza NewsIn.

Utilizarea acestei monede pentru compunerea rezervelor valutare ale multor state a dus la o scadere a dobanzilor in zona euro si "a contribuit, fara nicio indoiala, la expansiunea economica curenta", a adaugat acesta.

Alan Greenspan, supranumit "Oracolul" de unii actori ai lumii financiare, si-a parasit functia la conducerea Federal Reserve (banca centrala americana) la inceputul anului 2006, dupa 18 ani de activitate, dar de atunci a intervenit public de mai multe ori, pana pe punctul de a-l eclipsa uneori pe succesorul sau la Fed, Ben Bernanke, ceea ce i-a atras critici in legatura cu omniprezenta sa. in prezent conduce o companie privata si este consilier al premierului britanic Gordon Brown.

Memoriile sale apar in ajunul unei reuniuni cruciale a Fed, de la care comunitatea financiara asteapta cu nerabdare verdictul privind mentinerea sau scaderea ratei dobanzilor americane, in conditiile in care criza creditelor ipotecare cu risc ridicat nu da semne de aplanare.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri