MOL a anuntat ca firme din Romania, Serbia, Bosnia, Croatia si Slovenia i se vor alatura pentru a discuta impreuna infiintarea unei noi companii, lucru ce s-ar putea concretiza apoi intr-o oferta publica initiala.

Potrivit unei declaratii, Austria a fost de asemenea invitata sa ia parte la noul proiect, iar discutiile privind constructia conductei de gaze naturale de catre compania ce va fi infiintata vor fi deschise tuturor tarilor din regiune.

In cazul in care reteaua de conducte, lunga de 27.000 kilometri, va fi construita, potrivit MOL, aceasta ar putea strange suficient capital pentru a interconecta conducte izolate, permitandu-i sa faca livrari din est si sa asigure securitatea acestora.

Rivalii austrieci de la OMV, ce incearca sa preia compania MOL, nu si-au anuntat deocamdata participarea iar Bulgaria nu si-a facut publice intentiile.

"Negocieri multilaterale sunt programate sa inceapa intre companii la inceputul anului 2008", a anuntat MOL.

Directorul executiv al grupului MOL, Zsolt Hernadi, a declarat ca noul operator al conductei va "asigura securitatea energetica si bunastarea clientilor, aducand profit actionarilor".

Proiectul de constructie al retelei de conducte de gaze naturale, va reprezenta a treia retea de transport de gaze naturale din Europa, a precizat directorul executiv al diviziei de transport a gazelor naturale a MOL, Janos Zsuga.

Zsuga a adaugat ca in timp ce discutiile sunt inca in stadiu incipient, toate statele si companiile ce s-au alaturat propunerii in ultimul timp au declarat ca aceasta "merita luata in considerare".

Reteaua de transport de gaze naturale din regiune are o infrastructura buna, insa are o singura problema majora: retelele de transport de gaze naturale ale diferitelor state nu sunt interconectate, iar acest lucru reduce securitatea aprovizionarii", a spus Zsuga.

Citeste si:

Potrivit MOL, noua companie "va avea un acces mai bun pe pietele internationale de capital, in ce priveste viitoarele proiecte majore desfasurate la nivel european, precum gazoductul Nabucco".

Conducta Nabucco va transporta gaze naturale din Asia Centrala catre Europa, prin zona Balcanilor si Ungaria, micsorand dependenta fata de livrarile din Rusia.

Nabucco se va opri la Baumgarten, in Austria, unde se situeaza reteaua de conducte de gaze naturale detinuta de OMV.

Noua companie ce se va ocupa de constructia retelei de conducte va fi independenta.

Comisia Europeana (CE) sprijina puternic "separarea diviziilor de productie si distributie" de gaze naturale si electricitate, ceea ce inseamna uzine independente ce vor lasa loc liber competitiei.

Nu a fost clar insa care va fi modul vor fi impartite actiunile companiei.

"Conceptul are la baza cooperarea intre parteneri egali", a precizat MOL.

Pentru a indeplini criteriile impuse de CE privind separarea diviziilor de productie si distributie de energie, compania va trebui sa fie independenta in totalitate de companiile de gaze naturale din prezent.