Anul 2008 se anunta a fi un an sumbru pentru economia mondiala, inca afectata de criza creditelor din Statele Unite ale Americii si de cursul preturilor la petrol, pe fondul deprecierii dolarului american, ce a marcat anul 2007, informeaza AFP.
"Anul 2008 va fi un an sumbru pentru Statele Unite ale Americii si pentru Europa", estimeaza economistul sef al cabinetului Global Insight, Nariman Behravesh.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a redus de la 2,7% la 2,3% perspectivele sale privind cresterea economica a tarilor din zona euro in 2008, scrie NewsIn.

Fondul Monetar International (FMI) si-a redus deja previziunile in ce priveste cresterea economiei la nivel global la 4,8%.

In 2007, intreaga lume a fost afectata de criza creditelor din SUA.

Pietele financiare se arata extrem de ingrijorate iar in sectorul bancar criteriile de creditare s-au inasprit, ingreunand cresterea economica mondiala. In SUA "ne aflam int-o zona periculoasa", a subliniat Behravesh, existand un risc de recesiune.

"Pentru acest lucru este nevoie de doua socuri. Avem deja unul odata cu criza din sectorul de imobiliare, iar daca preturile la petrol revin la 95-100 dolari pe baril, acest lucru atragand vulnerabilitatea economiei, am putea fi martorii unei recesiuni", a afirmat acesta.

Aceasta vulnerabilitate ar putea creste daca, dupa cum estimeaza multi analisti, criza din imobiliare se va extinde. In total, SUA vor inregistra o crestere de aproximativ 2%.

In zona euro se va resimti in continuare impactul produs de preturile la petrol, aprecierea euro si repercusiunile crizei creditelor, a avertizat Carlos Caceres din partea Morgan Stanley.

Seful EADS (grup de care apartine Airbus), Louis Gallois, a anuntat ca va pierde peste un miliard de euro daca dolarul se va deprecia cu zece centi, urmand sa relocalizeze o parte din productia sa in zona de influenta a dolarului.

Euro ar putea atinge nivelul de 1,55 dolari pana la jumatatea anului 2008, afirma analistii. "Chiar daca impactul este mai mic decat in SUA, acest lucru va afecta cresterea economica din Spania, Marea Britanie si Irlanda", a afirmat analistul Goldman Sachs, Peter Berezin.

Cu toate astea, economia din zona euro si-a aratat elasticitatea, "ceea ce face mai putin probabila o lovitura economica puternica", potrivit lui Caceres.

Anumiti analisti, mai optimisti, vorbesc despre un debut de ameliorare la jumatatea anului 2008.

"Statele Unite se vor stabiliza, euro se va deprecia in raport cu dolarul, iar preturile la petrol vor scadea, ceea ce va conduce la o crestere economica de 2% in zona euro in al doilea semestru din 2008", asigura analistii Société Générale.

Criza financiara a facut ca nelinistile in ce priveste China sa treaca pe planul doi. Insa cresterea necontrolata a Chinei ar putea stagna la finalul anului.

"Pana la Jocurile Olimpice, nu trebuie sa ne asteptam la o reducere nivelului cresterii economice, dar dupa aceea guvernul ar putea lua masuri drastice pentru a incetini economia.", a afirmat Behravesh.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri