Bank of Montreal: Economia SUA este in recesiune

Economia americana este momentan in recesiune, sustin reprezentantii uneia dintre cele mai importante banci canadiene, Bank of Montreal, subliniind importanta crizei imobiliare, a scaderii consumului in perioada sarbatorilor si caderile burselor, informeaza AFP.

"Bazandu-ne pe indicatorii recenti, suntem in masura sa afirmam ca economia americana este in recesiune", a estimat economistul sef al Bank of Montreal, Sherry Cooper, intr-o nota de cercetare.

Printre indicatorii mentionati, Cooper subliniaza "deterioarea continua" a pietei imobiliare din Statele Unite ale Americii, "vanzarile slabe" din perioada sarbatorilor de Craciun si "prabusirea" bursiera recenta.

Majoritatea bancilor canadiene prevad o recesiune in cursul acestui an pentru vecinul american, insa Bank of Montreal este prima care isi modifica predictiile, estimand ca economia americana a intrat deja in recesiune.

Conform definitiei clasice, se poate spune ca o economie a intrat in recesiune atunci cand produsul intern brut (PIB) sufera contractii timp de doua trimestre consecutiv.

Bank of Montreal nu a constatat inca un astfel de recul al PIB-ului american timp de doua trimestre, insa sustine ca economia americana a intrat in faza de contractie, aceasta urmand a se prelungi in urmatoarele sase luni.
Produsul intern brut american va scadea cu 0,5% in primul trimestru al anului curent si cu 1% in al doilea trimestru, conform estimarilor bancii canadiene, care vorbeste despre o recesiune "modesta".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri