Prim vice-prim ministrul Rusiei, Serghei Ivanov, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca statul rus are nevoie de investitii de o mie de miliarde dolari pentru a-si moderniza economia, informeaza RIA Novosti, citat de NewsIn.

Ivanov, prezent la Conferinta pentru Securitate ce a avut loc la Munchen, a declarat ca Rusia intentioneaza sa se concetreze pe investitiile private, in timp ce statul nu va fi decat un catalizator pentru procesele investitionale si un garant al investitiilor facute de companii, inclusiv cele din strainatate.

Oficialul rus a adaugat ca Rusia a contribuit cu 21 miliarde dolari la capitalul principalelor institutii de dezvoltare a statului, inclusiv Fondul de investitii si Banca de Dezvoltare, urmand a transfera sume suplimentare in valoare de 18 miliarde dolari in cursul anului 2008.

Ivanov a declarat ca Rusia doreste sa intre intre primele cinci economii din lume pana in 2020 in ceea ce priveste produsul intern brut (PIB), informeaza RIA Novosti.

"Am stabilit o serie de obiective clare - Rusia trebuie sa se alature grupului principalelor cinci economii ale lumii pana in 2020 din punct de vedere al produsului intern brut, cu un venit anual de 30.000 de dolari pe an pe cap de locuitor", a declarat Ivanov.

Ivanov a declarat ca statele occidentale nu trebuie sa se teama de cresterea rapida a economiei ruse, adaugand ca influenta Rusiei asupra proceselor internationale va continua sa creasca.

Responsabilul rus a precizat ca PIB-ul Rusiei a crescut cu 80% in ultimii noua ani fata de media globala de 46,4%, iar influxurile nete de capital s-au dublat in 2007, la 82,3 miliarde dolari.

Ivanov a adaugat ca Rusia isi va onora obligatiile contractuale legate de livarile energetice catre statele consumatoare.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Uber a inregistrat pierderi de 340 de milioane de dolari in 2018