Compania care detinea monopolul asupra electricitatii in Rusia, Unified Energy System (UES), a anuntat ca a vandut o participatie de 32% la TGK-7 pentru 2,848 ruble/actiune, adica 27,5 miliarde ruble (1,152 miliarde dolari) unei unitati a vehicului de investitii Integrated Energy Systems (IES).

In conformitate cu legea ruseasca a companiilor, achizitionarea unei participatii de peste 30% ar obliga IES sa faca o oferta de preluare la un pret egal cu cel de achizitie.

IES, cunoscut si cu acronimul KES, detine deja putin sub 30% din TGK-7, ceea ce inseamna ca achizitionarea unei alte participatii ii va da control asupra firmei.

Purtatoarea de cuvant a IES, Nadezhda Rukina, a spus ca negocierile cu Gazprom, referitoare la TGK-7, sunt inca in desfasurare. "Nu s-a ajuns la nici un acord inca", a spus Rukina.

O sursa familiara cu negocierile a declarat, insa, citata de Reuters, ca IES si Gazprom sunt pe cale sa creeze o companie de tip holding in cadrul careia IES sa transfere participatia de control detinuta la TGK-7.

In aceasta toamna, Gazprom va primi controlul majoritar asupra acelei companii de tip holding, a spus sursa.

Citeste si:

UES, care este controlata de stat, vinde TGK-7, alaturi de alte 19 companii importante de electricitate, ca parte a unei reforme dure a sectorului de electricitate, care va duce la dezmembrarea monopolului din perioada sovietica si il va privatiza in mare parte pana la 1 iulie.

Gazprom si IES s-au evidentiat ca fiind cei doi mari jucatori din sectorul energetic liberalizat, achizitionand unele dintre cele mai importante active UES si amenintand sa domine sectorul.

Aceasta ar fi prima lor achizitie in comun in sectorul energetic.

Gazprom si-a asigurat controlul efectiv asupra a patru dintre cei 20 de mari producatori de electricitate, inclusiv principalii furnizori de electricitate ai Moscovei si Sankt Peteresburgului.

TGK-7 va fi cea de-a patra companie de energie pe care o controleaza IES, in timp ce toti ceilalti investitori strategici care vor achizitiona ulterior subsidiare UES controleaza, in prezent, doar cate o firma.