Discutiile dintre Moscova si Minsk in legatura cu pretul gazelor naturale sunt urmarite atent in Europa, care se aprovizioneaza din Rusia cu un sfert din necesarul sau de gaze naturale. A cincea parte din gazele naturale pe care le vinde Rusia tranziteaza Belarusul, iar una dintre disputele dintre Rusia si Belarus a dus la probleme de export cu cativa ani in urma.

Problema ar putea fi discutata vineri, cu ocazia unei calatorii la Minsk a premierului rus Vladimir Putin, care va participa la o reuniune a premierilor din fostele tari sovietice.

Belarusul, care se bucura de cel mai mic pret al gazelor naturale dintre clientii straini ai Rusiei, este ingrijorat ca gazele naturale s-ar putea scumpi mai repede fata de asteptari ca urmare a cresterii pretului petrolului, care a atins un nou record saptamana aceasta, peste 135 dolari/baril.

"Intelegem ca sunt ingrijorati din cauza scumpirii petrolului. ªi noi suntem ingrijorati in Rusia, dar acesta este o tendinta globala si trebuie sa fim pregatiti sa ii facem fata", a spus sursa citata.

Dupa o disputa din 2006 legata de pretul gazelor naturale, Belarus a cazut de acord cu reprezentantii companiei Gazprom sa adopte treptat preturile de pe piata pana in 2011, care sunt egale cu cele vandute in Europa, minus costul transportului si al unor impozite.

Citeste si:

Rusia intentioneaza sa aplice aceeasi formula si pe plan intern, tot din 2011, desi unii dintre oficialii guvernamentali au spus ca scumpirea recenta a petrolului a facut ca o astfel de miscare sa fie imposibila, deoarece ar afecta negativ industria ruseasca.

Pretul gazelor naturale vandute pe piata europeana urmeaza tendinta produselor petroliere rafinate cu o intarziere de sase pana la noua luni.

Rusia vinde gaze naturale Belarusului cu 128 dolari/1.000 de metri cubi in trimestrul al doilea din 2008, in crestere fata de pretul de 119 dolari/1.000 de metri cubi din primul trimestru. Gazprom afirma ca vinde gaze naturale in Europa la aproape 400 dolari/1.000 metri cubi.

Presedintele Belarusului, Alexander Lukasenco, a criticat repetat Moscova pentru scumpirile rapide ale gazelor naturale, de la un nivel sub 50 dolari/1.000 metri cubi in 2006, deoarece au accentuat inflatia si au daunat cresterii economice.