Constructorii europeni au incasat 1,28 mld. euro in 2007

Constructorii europeni au inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1.288 miliarde euro, a declarat secretarul general al Confederatiei Constructorilor Europeni (EBC), Agnes Thibault, informeaza NewsIn.

"In 2007, sectorul constructiilor din cele 27 de state membre a inregistrat o cifra de afaceri de 1.288 miliarde euro, ceea ce reprezinta 10% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene (UE)", a spus Agnes Thibault.

Aceasta a declarat, citand statistici ale Eurostat, ca in 2007 erau inregistrate 2,7 milioane de IMM-uri avand ca obiect de activitate constructiile. Numarul de angajati s-a ridicat la 13 milioane, iar media acestora per interprindere era de cinci persoane.

Conform aceleiasi surse, 92% din cele 2,7 milioane de IMM-uri aveau intre unu si noua angajati, 5% intre 10 si 19 angajati, 3% intre 20 si 49 de angajati si numai 1% dintre acestea aveau peste 50 de angajati. Distributia cifrei de afaceri dupa marimea companiilor arata astfel: 20% pentru companiile cu peste 250 de angajati, 19% pentru companiile cu 50 pana la 249 de angajati, 30% pentru companiile cu 10 pana la 49 de angajati si 31% pentru companiile cu unu-noua angajati.

Presedintele EBC, Lordul David Croft, a declarat ca mestesugarii si IMM-urile reprezinta 80% din cifra de afaceri a sectorului de constructii european. Conform reprezentantilor EBC, in prezent, nu exista o piata europeana unica a constructiilor. Practic, exista aproape tot atatea piete cate tari sunt, fiecare cu un ritm de dezvoltare propriu. Ca exemplu, reprezentantii EBC au spus ca, prin comparatie cu anul 2007, Romania a inregistrat o crestere de 33% in primul trimestru al anului, devansand tari ca Polonia, Slovacia si Lituania, unde rata de crestere este de numai 14%. Conform aceleiasi surse, in situatia exact opusa se afla Spania, Portugalia cu un deficit de 8 respectiv 3%.

"Ţinand cont de situatia actuala din domeniul constructiilor, trebuie sa ne asteptam la un interes crescut al IMM-urilor din vestul Europei, tinand cont ca in urmatorii cinci ani piata de profil din Romania este estimata la peste 50 milioane de euro", a declarat presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut.

Confederatia Constructorilor Europeni este o organizatie a Asociatiei Mestesugarilor si a patronatelor IMM-urilor din industria constructiilor din 16 tari membre al UE. EBC reprezinta 600.000 de companii de constructii, cu peste 2,2 milioane de salariati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri