Oferta de titei de pe pietele internationale ar putea scadea "considerabil" din 2010, tocmai cand cresterea economica si implicit cererea de petrol ar trebui sa se accelereze, a avertizat Agentia Internationala pentru Energie (AIE).

Diminuarea ofertei de petrol va surveni "tocmai cand cresterea economica ar trebui sa se accelereze din nou", au indicat reprezentantii AIE, agentia pentru energie a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), intr-un raport cu privire la perspectivele pe termen mediu, prezentat la Madrid, la al XIX-lea Congres mondial al petrolului.

Pretul unui baril de petrol, care a urcat vertiginos in ultimele luni, a depasit luni pragul istoric de 143 dolari, inainte de a scadea usor.

AIE arata ca in urmatoarele 18 luni ar putea exista posibilitatea crearii unei "mici rezerve", ca urmare a incetinirii cresterii economice de pe pietele internationale si inceperii productiei la multe proiecte petroliere.

Apoi, cu incepere din 2010, "rata de crestere anuala va scadea considerabil de la 1,5 milioane de barili pe zi pana acum la mai putin de 1 milion de barili pe zi", potrivit agentiei internationale.

Efectul va fi micsorarea capacitatii excedentare de productie a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), adica rezerva de productie ce poate fi mobilizata imediat pentru a contracara o criza majora, explica AFP, "pana la niveluri minime in 2013", potrivit AIE.

Agentia a revizuit in scadere si estimarile sale privitoare la oferta de petrol din afara statelor membre ale OPEC, comparativ cu raportul sau de acum un an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si