BCE a majorat la sedinta de joi dobanda de politica monetara de la 4% la 4,25%.

"Politica monetara pe care o vom adopta dupa decizia de azi va contribui la atingerea obiectivului nostru de mentinere a stabilitatii preturilor", a declarat, la o conferinta de presa, organizata dupa sedinta de politica monetara, seful institutiei cu sediul la Frankfurt.

"De aici incolo, nu vom urma o anumita tendinta. Stiti, bineinteles, care este pozitia noastra constanta, care face parte din felul in care gestionam politica monetara, de a nu ne lua dinainte angajamente pe termen mediu", a precizat presedintele Bancii Centrale Europene.

Trichet nu a folosit niciuna dintre sintagmele "alerta ridicata" sau "vigilenta solida" care au anuntat majorarile trecute, desi presedintele BCE a avertizat impotriva tragerii unor concluzii de aici.

"Faptul ca nu am vorbit despre stare de alerta accentuata sau despre vigilenta sustinuta nu inseamna nimic", a spus Trichet.

Citeste si:

In contextul in care inflatia a depasit aproape de doua ori nivelul tintit de BCE pe termen mediu, miscarea de inasprire a politicii monetare a fost indelung asteptata. Jucatorii de pe piete au interpretat, insa , declaratiile de joi ale lui Trichet ca fiind mai temperate, privitor la posibilitatea majorarii dobanzii de politica monetara, decat estimasera anterior.

Euro s-a depreciat fata de dolar, iar randamentul titlurilor de stat pe termen scurt a cazut dupa ce jucatorii de pe piete au admis ca este improbabil ca BCE sa urce iar dobanda cheie pe termen scurt.

"Trichet arata foarte clar ca nu vrea sa inaspreasca si mai mult politica monetara. "De acum incolo, nu am nicio tendinta anume" - Trichet nu ar fi putut sa se exprime nicicum mai clar", a comentat, pentru Reuters, un economist de la banca Westpac, James Shugg.

"Seful BCE nu a folosit niciuna dintre expresiile codate anterioare care sa sugereze decizii de majorare a dobanzii cheie, cum ar fi 'vigilenta' sau 'stare accentuata de alerta'. Deci, este foarte clar ca, in masura in care bancherii centrali europeni chiar fac declaratii cu privire la intentiile lor viitoare, nu au de gand sa miste dobanda cheie si la urmatoarea sedinta de politica monetara", a adaugat Shugg.

Decizia BCE a survenit in contextul in care inflatia anuala din zona euro s-a accelerat luna trecuta la 4%, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut.