Grupul GDF Suez, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Uniunea Europeana (UE) si unul dintre cei mai mari producatori de electricitate de pe pietele internationale, va avea vanzari combinate de 74 miliarde euro si va concura cu E.ON din Germania pentru locul doi in clasamentul firmelor europene de utilitati, dupa compania franceza de electricitate Electricite de France (EDF).

"Acesta este un moment istoric pentru grup", a spus directorul executiv al Suez, Gerard Mestrallet, dupa ce actionarii au aprobat fuziunea cu 99,6% din voturi. "Aceasta este o oportunitate pentru crearea unui jucator cheie in sectorul energetic", a adaugat Mestrallet.

Tranzactia a fost adoptata aproape unanim, in pofida criticilor din sedinta ale unor actionari individuali, care s-au opus logicii tranzactiei, pe care au descris-o ca fiind fuziunea dintre "un brat drept si un picior stang".

Citeste si:

"Acest vot, votul vostru este rezultatul final al unui vis, un proiect inceput cu zece ani in urma. Ati sustinut transformarea grupului, care maine va fi un mare lider energetic", a spus Mestrallet, care va conduce grupul GDF Suez, la inchiderea ultimei sedinte a actionarilor unei companii al carei trecut merge pana la constructia Canalului Suez.

Fuziunea va intra in vigoare in 22 iulie.