Banca centrala din Zimbabwe va introduce astazi bancnota de 100 de miliarde de dolari locali, deczie care se pune umarul la eforturile disperate ale guvernului de a tempera inflatia, care a depasit 2,2 milioane la suta.

Cetatenii statului african fac fata cu greu lipsei acute de marfuri, precum carnea, cerealele, carburantii sau alte bunuri fundamentale, pe fondul colapsului economiei.

Majoritatea specialistilor considera ca principalele motive ale crizei sunt politicile presedintelui Zimbabwe, Robert Mugabe, inclusiv nationalizarea prin violenta a fermelor cu proprietari de rasa alba.

Guvernatorul bancii centrale, Gideon Gono, a anuntat ca inflatia anuala a depasit 2,2 milioane la suta, desi unii economisti o plaseaza la un nivel mult mai ridicat.

Rata anuala a inflatiei din Zimbabwe atinsese un nivel record pe plan mondial, de 66.212,3% in decembrie 2007, acordand o noua lovitura eforturilor presedintelui Robert Mugabe de a scoate economia tarii din marea criza in care se afla.

Mugabe a transformat lupta impotriva inflatiei in punctul central al eforturilor guvernului de a schimba situatia economica din tara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri