"Negociatorii nu trebuie sa accepte un compromis al carui efect ar fi o mai mare diminuare a gradului de autosuficienta alimentara a Japoniei", a spus oficialul japonez, care nu este implicat in negocierile de la OMC.

Personaj controversat, Hatoyama este cunoscut in Japonia pentru declaratiile sale neobisnuite si pentru zelul sau in favoarea pedepsei capitale.

Japonia importa aproape 60% din alimentele pe care le consuma, dar numeroase produse alimentare locale, mai ales orezul, sunt protejate de concurenta straina prin subventii si raxe vamale exorbitante.

Guvernul japonez a anuntat, luni, ca va lupta pentru mentinerea celor mai ridicate cote pentru produsele considerate "esentiale", in acordul final al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), pentru a putea mentine tarifele mai ridicate asupra acestora.

Acordul actual pregatit de OMC la Geneva prevede ca tarile dezvoltate sa poata defini ca "esentiale" 4% din totalul importurilor, asupra carora vor putea mentine taxe mai ridicate.

Initial, oficialii japonezi doreau ca procentul sa ajunga la 10%, insa delegatia japoneza de la Geneva a acceptat o coborare la 8%.

Citeste si:

"Vrem ca nivelul de 8% sa fie mentinut", a declarat luni pentru presa purtatorul de cuvant al guvernul japonez, Nobutaka Machimura. "Aceasta va fi principala preocupare a Japoniei, vom face tot ce este necesar pentru a mentine aceasta pozitie", a adaugat Machimura.

Responsabilii sindicatelor agricole japoneze au solicitat de asemenea guvernului sa mentina plafonul de taxe ce protejeaza numeroase produse japoneze, inclusiv orezul, impotriva concurentei internationale.

"Vrem ca negocierile purtate de guvern sa ne apere pozitia initiala cu orice pret", a declarat Morio Okada, un responsabil al sindicatelor fermierilor din prefectura Chiba, la est de Tokyo.

"Cea mai mare parte a ceea ce este produs in prefectura Chiba este de fapt protejat de reducerea tarifelor. In cazul semnarii unui acord pentru reducerea numarului produselor protejate , impactul va fi semnificativ pentru noi", a explicat acesta.

Guvernul trebuie sa isi "apere pozitia originala pana la moarte", a spus la randul sau un responsabil al sindicatului fermierilor din prefectura Gunma, la nord-vest de Tokyo.