Temperarea ar surveni, in principal, pe fondul crizei financiare globale, care a ridicat costurile de refinantare pentru banci si a redus apetitul global pentru risc, a declarat seful executiv Raiffeisen, Herbert Stepic, adaugand ca nu se astepta la un efect prelungit in urma conflicutului dintre Rusia si Georgia de luna trecuta.

"Dinamica accelerarii economice a sectorului bancar din regiune s-a redus considerabil", a declarat Stepic. "Aceasta se mentine, inca, la un nivel superior, dar riscul unei supraincalziri s-a diminuat", a adaugat acesta.
Stepic estimeaza o crestere a activelor bancare cu 18% pana la finalul lui 2008, fata de 36% in anul precedent.
Acesta a adaugat ca obiectivele financiare ale bancii vizeaza un profit net de aproximativ 1 miliard euro anul acesta si o crestere a activelor de cel putin 20%.

Repercusiunile conflicutului ruso-georgian vor fi simtite numai de catre pietele de capital si de influxul de capital in Rusia, fara a influenta semnificativ situatia economica ruseasca sau activitatea bancara generala.

Citeste si:

"Presupun ca multi dintre investitorii occidentali se vor gandi de doua ori inainte de a investi in Rusia", a spus Stepic, adaugand ca statul a avut un influx de capital net de 80 miliarde dolari in 2007, dar ca acesta va scadea semnificativ la 40 - 45 miliarde dolari in 2008.

Stepic se asteapta ca sectorul bancar rusesc sa se consolideze semnificativ in urmatorii ani, numarul bancilor fiind redus la aproximativ 600, fata de cele 1.000 la ora actuala, in contextul in care bancile regionale sunt preluate de catre jucatorii mai mari de pe piata de profil.