In vremuri de criza economica pentru multe tari, Albania, odata cel mai izolat si mai sarac stat din Europa, afiseaza o crestere economica puternica si atrage atentia investitorilor straini, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Un aeroport modern s-a deschis in 2007 si, in capitala Tirana, Bang & Olufsen vinde echipamente audio-video scumpe albanezilor bogati, in ciuda faptului ca, la cateva strazi distanta de pietele principale, pavajul este inca distrus.

Economistii si Fondul Monetar de Investitii (FMI) estimeaza o crestere a produsului intern brut (PIB) de cel putin 6% in acest an, una dintre cele mai mari din Europa de Est, in cazul in care tara va reusi sa evite problemele de alimentare cu electricitate, cu care s-a confruntat in trecut.

In iunie, fostul stat stalinist din Balcani, cu o populatie de 3,3 milioane locuitori, a fost avansat de Banca Mondiala in randul tarilor cu un "venit mediu" si a primit in acest an invitatia de a adera la NATO. Oficialii estimeaza ca tara va candida pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2009.

Un studiu publicat in septembrie de Banca Mondiala arata ca Albania este cel mai bun stat din Balcani si printre primele zece din lume in ceea ce priveste reglementarea mediului de afaceri.

"In urma cu trei ani, desi a avut crestere economica si stabilitate macroeconomica, tara nu a fost totusi deloc preferata de investitorii straini", a declarat pentru Reuters, premierul albanez, Sali Berisha.

In functie din septembrie 2005, premierul sustine ca a luptat impotriva coruptiei, ca a coborat taxele, a redus numarul oficialilor guvernamentali si a introdus o serie de legi pentru sustinerea afacerilor.

In ciuda "unei coborari masive a taxelor si tarifelor", Berisha a spus ca guvernul pe care il conduce a generat in trei ani venituri mai mari decat fostele guvernari in sase.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Oficial: Economia romaneasca a redus motoarele in 2019
Setari Cookie-uri