Banca poloneza Millennium, subsidiara a grupului portughez Millennium bcp, prezent si pe piata romaneasca, va inaspri conditiile la acordarea imprumuturilor pentru locuinte, ceea ce va frana cresterea portofoliului de astfel de credite, a spus directorul executiv al bancii, citat de Reuters.

Astfel, banca va solicita de acum clientilor sa acopere 35% din valoarea investitiei daca iau credit in moneda straina si 20% daca imprumutul este in zloti.

"Decizia va bloca, practic, cresterea portofoliului nostru de credite ipotecare", a spus directorul executiv al bancii, Boguslaw Kott, citat de NewsIn.

El a precizat ca miscarea este una care tine de prudentialitate si nu reflecta probleme de lichiditate ale bancii, dar a adaugat ca in prezent este mult mai dificil sa se obtina franci elvetieni pe piata interbancara.

Multi cumparatori de case din centrul si estul Europei,inclusiv din Romania, isi finanteaza achizitiile prin credite in moneda straina, mai ales in franci elvetieni.

Millennium a avut o strategie agresiva pe partea de creditare ipotecara pe piata poloneza in plin boom, iar francii elvetieni au o pondere de circa 80% in imprumuturile ipotecare acordate de banca.

Seful autoritatii poloneze de supraveghere a pietei financiare a cerut bancilor sa inaspreasca conditiile de acordare a creditelor ipotecare pentru a evita soarta unor creditori occidentali, care au suferit pierderi din instrumente legate de imprumuturi imobiliare.

Luni, banca ungara MKB, actionarul majoritar al MKB Romexterra din Romania, a fost prima banca din regiune care a suspendat acordarea de credite in moneda straina, motivand ca vrea sa-si protejeze clientii de riscul valutar.

Pe piata poloneza de capital, actiunile Millennium s-au apreciat cu 5,8% in debutul sedintei, in ton cu evolutia actiunilor altor banci din regiune.

Banca Millennium din Polonia este controlata de grupul portughez Millennium bcp, care detine 65,5% din actiuni. Millennium bcp activeaza si pe piata romaneasca, de anul trecut, prin subsidiara Millennium Bank Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cat de scump este sa fii proprietar in Bucuresti in 2020?
Setari Cookie-uri