Oficialul a promis ca Gazprom va acoperi cererea de gaze naturale in 2009 si a adaugat ca gigantul rus ar putea deveni partener cu grupul german BASF, in dezvoltarea unor proiecte de rafinare de gaze naturale in estul Siberiei.

Declaratiile au fost facute dupa inaugurarea proiectului de la Acimgaz, la sud de Cercul Arctic, unde Gazprom si divizia Wintershall a BASF intentioneaza sa produca 1 miliard de metri cubi de gaze naturale in 2009.

"Avem planuri ample privind rafinarea gazelor naturale si referitoare la proiecte petrochimice in estul Siberiei", a spus Miller. "Aceasta va deveni directia principala a cooperarii noastre", a precizat seful Gazprom.

Rusia detine cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume si este al doilea exportator de petrol, dupa Arabia Saudita. Productia de petrol, cu toate acestea, stagneaza dupa zece ani de crestere, in contextul in care firmele se confrunta cu costuri mari in dezvoltarea unor zacaminte situate la distante geografice mari, unde este greu de ajuns.

"Firmele petroliere incep sa isi micsoreze investitiile in productie din cauza crizei financiare", a spus Miller. Gazprom detine, de asemenea, a cincea companie petroliera din Rusia, Gazprom Neft.

Citeste si:

"Toate acestea inseamna ca oferta de petrol de pe piata va scadea mult mai devreme decat fusese estimat", a explicat Miller.

Rusia vrea sa majoreze productia de petrol la 500-509 milioane tone pana in 2010, de la 491,5 milioane tone anul trecut, dar productia din acest an ar putea scadea usor.

Ca sa indeplineasca obiectivul, marii producatori petrolieri Rosneft, Lukoil si TNK-BP au cerut mai multe facilitati fiscale, ca sa incurajeze investitiile in estul Siberiei si in regiunea Arctica.

Siberia de Est va deveni, totodata, o zona principala de productie de gaze naturale. Miller a spus ca Gazprom, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, are planuri ample ce vizeaza crearea unui sistem unic de productie si de transport in regiune.

"Am prezentat acest plan specialistilor de la BASF si am inceput un dialog serios cu privire la conlucrare", a mai spus seful Gazprom.