Aurul s-a scumpit luni pana la un nivel maxim al ultimelor cinci saptamani, in contextul in care investitorii au facut plasamente de siguranta, dupa ce salvarea bancii americane Citigroup de catre autoritati a agravat nesiguranta financiara, relateaza Reuters.

Astfel, platina s-a scumpit cu aproape 5%, urmand tendinta aurului, iar pretul paladiului si al argintului a avansat cu mai mult de 6%.

Cotatia spot a aurului a urcat cu aproape 3%, la 822,35 dolari/uncie, un nivel maxim nemaiatins din 16 octombrie, si se cifra la 815,05/817,05 dolari/uncie la 15:43, ora Romaniei, comparativ cu 799,45 dolari/uncie, la sfarsitul saptamanii trecute, cand metalul pretios a inregistrat cea mai ampla scumpire dintr-o singura sedinta, in ultimele doua luni, informeaza NewsIn.

Guvernul american a anuntat ca va injecta capital nou de 20 miliarde dolari in Citigroup, una dintre cele mai mari banci din lume, ca sa evite un colpas ce ar fi provocat noi daune sistemului financiar mondial.

"Stirea despre Citigroup poate fi interpretata in doua feluri. Unul este caraterizat printr-un sentiment de usurare a investitorilor, pentru ca banca era pe marginea prapastiei, iar acest lucru va fi reflectat de o crestere a cotatiilor de pe piata de capital", a spus Robin Bhar, analist la banca Calyon.

"Celalalt este determinat de faptul ca 20 miliarde dolari inseamna mult mai mult decat fusese estimat. Intrebarea care se pune, astfel, este de cati bani au nevoie alte banci, daca Citigroup a avut nevoie de atatia. Efectul unei astfel de intrebari este ca scumpeste aurul", a explicat Bhar.

Analistii spun ca deciziile guvernelor de a injecta bani in sistemul financiar au fost de folos, dar investitorii nu sunt siguri ca acestea au fost de ajuns. Pana cand nu vor fi siguri de stabilitatea financiara, investitorii vor alege aurul ca plasament de siguranta.

"Investitorii au fost efectiv loviti de panica, ei cred ca se sfarseste lumea", spune seful departamentului de strategie de la ETFSecurities, Nicholas Brooks. "Iar cand oamenii ajung in aceasta situatie, unul dintre primele lucruri pe care le fac este sa investeasca in aur", a adaugat Brooks.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cursul de schimb in 2019: Ce estimari au bancile pentru finalul de an