Agentia de rating a confirmat, totodata, ratingul 'A-1' pentru credite pe termen scurt al Raiffeisen Zentralbank, care detine a doua banca din Europa Centrala si de Est, Raiffeisen International, prezenta si pe piata romaneasca prin subsidiara Raiffeisen Bank Romania, arata comunicatul agentiei de evaluare financiara. Perspectiva asociata ratingurilor RZB este 'negativa'.

S&P a coborat, concomitent, de la 'A/A-1' la 'A-/A-2', ratingurile pentru credite pe termen lung si scurt ale subsidiarei din Slovacia a RZB, Tatra Banka, cu perspectiva negativa.

"Actiunea asupra calificativului RZB reflecta riscurile tot mai accentuate determinate de turbulentele financiare internationale si de posibilitatea inraitatirii considerabile a conditiilor economice din regiune, mai ales in Comunitatea Statelor Independente, unde RZB a avut o extindere strategica in ultimii ani", a spus analistul Volker von Kruechten de la S&P.

Citeste si:

"Ne asteptam ca profilul financiar al Raiffeisen Zentralbank sa fie afectat negativ de perspectivele de afaceri mai slabe din Europa Centrala si de Est, de cresterea substantiala a necesarului de provizioane impotriva riscurilor si de expunerea mare la un sistem bancar international slabit", a explicat analistul de la agentia de rating.

Coborarea ratingului Tatra Banka reflecta decizia luata cu privire la ratingul RZB, mai arata comunicatul agentiei de rating. S&P nu face nicio referire, insa, la calificativele Raiffeisen Bank Romania.