In raportul anual al agentiei privitor la Austria, Moody's a anuntat ca lipsa unei bule imobiliare si fondurile guvernamentale puternice ar putea ajuta tara sa tempereze riscurile provenind din aceasta expunere, chiar daca nivelul indatorarii va creste temporar. Calificativul actual acordat Austriei de catre agentie este 'Aaa' potrivit Reuters, citat de NewsIn.

"Bancile austriece au afaceri solide in Europa Centrala si de Est si de aceea nu au intampinat probleme cu activele imobiliare, ca si alte banci", a declarat analistul Moody's Alexander Kockerbeck, autor al raportului.

Bancile austriece trebuie sa primeasca 290 miliarde dolari de la creditori din Albania pana in Rusia, potrivit Bancii Reglementelor Internationale. Suma este mult mai mare fata de imprumuturile acordate de bancile italiene, germane sau franceze.

Anul trecut, aceste active au adus aproximativ 43% din profitul bancilor austriece, conform datelor bancii centrale din Austria.

Citeste si:

"Acum ne confruntam brusc cu posibilitatea ca pietele emergente din Europa Centrala si de Est sa fie afectate sever de schimbarile fluxului de capital si din moment ce aproape jumatate din profitul bancilor din Austria este generat de afacerile din aceste zone, situatia financiara a acestora pare vulnerabila acum", a adaugat Kockerbeck.

Acesta a spus ca Austria are o expunere mai mare fata de posibilele corectii economice din Romania, Bulgaria si Ungaria, unde bancile austriece sunt printre cele mai mari, iar gradul de risc este crescut.

Austria a luat in octombrie masuri impotriva crizei financiare, punand la punct un pachet de 100 miliarde euro (129 miliarde dolari) destinat stabilizarii sistemului bancar. Kockerbeck crede ca este putin probabil ca o mare parte din aceasta suma sa se piarda.