Bancile daneze vor primi injectii de capital din partea statului, pentru deblocarea creditarii, insa guvernul nu vrea sa le nationalizeze, a anuntat Ministerul Economiei si Afacerilor, informeaza Reuters.

Un purtator de cuvant a confirmat ca guvernul intocmeste un plan de sustinere ce ar putea sa fie gata pana la Craciun, potrivit NewsIn.

"Guvernul ia in considerare moduri de a oferi capital institutiilor financiare din Danemarca, pentru a concura de pe aceeasi pozitie cu institutiile din alte tari si pentru a se asigura ca acestea ofera credite adecvate companiilor sanatoase si investitiilor profitabile", a declarat premierul danez Anders Fogh Rasmussen, intr-un interviu acordat cotidianului financiar Borsen, publicat luni. Acesta a precizat ca o decizie va fi luata in cateva saptamani.

"Primim informatii potrivit carora chiar si afacerile stabile si bine coordonate au in prezent dificultati in obtinerea capitalului", a spus Rasmussen. "Trebuie sa reactionam la in situatie. In cazul in care creditarea devine dificila pentru companii, conditiile economice s-ar putea degrada rapid", a subliniat acesta.

In incercarea de a redresa increderea investitorilor si de a dezgheta creditarea interbancara, Danemarca a oferit in octombrie garantii nelimitate pentru depozite si pentru datoriile bancilor catre creditori, in afara de obligatiunile garantate.

In schimb, bancile daneze au acceptat sa plateasca pana la 35 miliarde coroane daneze (6,03 miliarde dolari) in urmatorii doi ani, intr-un fond de lichidare, pentru preluarea institutiilor aflate in impas financiar.

"Trebuie sa reactionam si la faptul ca alte tari au luat masuri si au injectat capital in piete", a spus Rasmussen. "Daca suntem singurii care nu facem acest pas, institutiile noastre financiare vor avea o pozitie inferioara fata de cele din alte tari", a spus acesta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Danemarca vrea sa interzica vanzarea de masini diesel sau benzina