Estonia, aflata in recesiune ca si vecina sudica Letonia, ia in considerare contractarea unui imprumut extern pentru a finanta obiectivele de investitii. Guvernul letonian a fost nevoit sa solicite ajutor din partea FMI, a Uniunii Europene si Suediei, dupa ce a preluat controlul celei de-a doua banci a statului, ce se confrunta cu mari datorii.

FMI a anuntat intr-un comunicat publicat in urma unei serii de consultari cu Estonia ca guvernul trebuie sa reduca nivelul cheltuielilor si sa diminueze deficitul bugetar, insa a precizat ca dispune de rezerve suficiente pentru a face fata riscurilor imediate, dupa cum arata NewsIn.

"Estonia va evolua in directia redresarii pozitiei fiscale. Poate rezista 2-3 ani fara a avea nevoie de un imprumut", arata comunicatul FMI.

Citeste si:

"Avand in vedere deteriorarea mediului economic la nivel mondial, estimam ca deficitul bugetar va depasi 3% din produsul intern brut (PIB) in 2009", a precizat FMI.

"Pozitia fiscala actuala nu se poate sustine pe termen lung. Situatia nu reprezinta riscuri de finantare in viitorul apropiat, avand in vedere excedentul rezervelor fiscale acumulat in ultimii ani", arata comunicatul.

Franciszek Rozwadowski, seful delegatiei FMI, a spus ca rezolvarea problemei deficitului bugetar ar avantaja Estonia in privinta aderarii la zona euro, stabilita ca obiectiv pentru 2011.