Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a salutat la Ashabad, faptul ca Turkmenistanul s-a declarat "dispus" sa livreze doua miliarde metri cubi de gaz pe an Bulgariei, inainte chiar de punerea in functiune a gazoductului Nabucco, relateaza AFP.
"Sunt bucuros ca v-ati declarat dispus, ca raspuns fata de dorinta Bulgariei, sa livrati circa doua miliarde metri cubi de gaz prin folosirea retelelor de transport existente, iniante chiar de punerea in functiune a gazoductului Nabucco", a declarat presedintele bulgar, in fata jurnalistilor, adresandu-se omologului sau turkmen, Gurbanguli Berdimuhamedov.

Proiectul gazoductului Nabucco, lung de 3.300 de kilometri, va contribui la livrarea spre Europa a gazului din Marea Caspica, Rusia fiind ocolita. El va trece prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, pentru a ajunge in Austria.

Lucrarile vor incepe in 2009 si ar urma sa fie incheiate in 2013. Turkmenistanul s-a declarat dispus sa participe la acest proiect, insa, potrivit UE, Ashabadul asteapta "propuneri concrete".

In aprilie, Bruxelles-ul a anuntat ca Turkmenistanul este dispus sa livreze zece miliarde de metri cubi pe an Europei, ceea ce autoritatile turkemene nu au confirmat.

Turkmenistanul este foarte dependent de Rusia in ceea ce priveste exporturile sale de gaz, avand in vedere ca Moscova controleaza reteaua de gazoducte sovietice.

Occidentalii incearca sa convinga Ashabadul sa construiasca un gazoduc pe sub Marea Caspica pentru a ocoli Rusia, singura alta cale posibila pentru a lega aceasta tara din Asia Centrala de Europa fiind cea de transportate a gazului prin Iran, o solutie inacceptabila pentru Statele Unite.

Ashabad isi concentreaza deocamdata atentia pe China, demarand construirea unei conducte pentru transportarea prin Asia Centrala a gazului turkmen catre China.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri