"Sunt bucuros ca v-ati declarat dispus, ca raspuns fata de dorinta Bulgariei, sa livrati circa doua miliarde metri cubi de gaz prin folosirea retelelor de transport existente, iniante chiar de punerea in functiune a gazoductului Nabucco", a declarat presedintele bulgar, in fata jurnalistilor, adresandu-se omologului sau turkmen, Gurbanguli Berdimuhamedov.

Proiectul gazoductului Nabucco, lung de 3.300 de kilometri, va contribui la livrarea spre Europa a gazului din Marea Caspica, Rusia fiind ocolita. El va trece prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, pentru a ajunge in Austria.

Lucrarile vor incepe in 2009 si ar urma sa fie incheiate in 2013. Turkmenistanul s-a declarat dispus sa participe la acest proiect, insa, potrivit UE, Ashabadul asteapta "propuneri concrete".

In aprilie, Bruxelles-ul a anuntat ca Turkmenistanul este dispus sa livreze zece miliarde de metri cubi pe an Europei, ceea ce autoritatile turkemene nu au confirmat.

Citeste si:

Turkmenistanul este foarte dependent de Rusia in ceea ce priveste exporturile sale de gaz, avand in vedere ca Moscova controleaza reteaua de gazoducte sovietice.

Occidentalii incearca sa convinga Ashabadul sa construiasca un gazoduc pe sub Marea Caspica pentru a ocoli Rusia, singura alta cale posibila pentru a lega aceasta tara din Asia Centrala de Europa fiind cea de transportate a gazului prin Iran, o solutie inacceptabila pentru Statele Unite.

Ashabad isi concentreaza deocamdata atentia pe China, demarand construirea unei conducte pentru transportarea prin Asia Centrala a gazului turkmen catre China.