Ministrii de finante ai Uniunii Europene (UE) au hotarat joi sa accelereze eforturile de combatere a evaziunii fiscale, prin realizarea de studii de caz legate de tarile din afara UE ce nu coopereaza pentru pedepsirea celor ce incearca sa se sustraga de la plata taxelor, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Informatiile vor fi trimise Forumului pentru Stabilitate Financiara (FSF), ce se afla acum in centrul eforturilor mondiale de a imbunatati gradul de transparenta al pietelor financiare si de a aplica lucrurile invatate in urma unei crize a creditelor ce a dezvaluit carente si erori de reglementare.

"Vom oferi FSF date empirice cu privire la centrele necooperante", a declarat ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, intr-o conferinta de presa.

"Se vorbeste mult despre centrele necooperante, insa cand vine vorba de motivele pentru care nu coopereaza, ne lipsesc adesea datele", a mai spus Lagarde.

Multe state ale Uniunii Europene vor sa faca mai dificil pentru cetatenii lor sa depoziteze bani in paradisuri fiscale din afara UE, iar Germania a transmis, in acest an, ca Elvetia ar trebui sa fie pusa pe lista neagra a paradisurilor fiscale, ce include Monaco, Andorra si Liechtenstein.

"Necooperarea se refera in principal la taxe", a declarat comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy, pentru Reuters.

"Atentia este indreptata in primul rand asupra Europei, insa exista paradisuri fiscale peste tot in lume. Exista, de asemenea, o lipsa a cooperarii in ceea ce priveste reglementarea", a adaugat el. McCreevy a refuzat sa dea exemple de tari ce nu coopereaza cu autoritatile de reglementare din UE.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Stimularea automedicatiei responsabile, benefica pentru bugetul UE