Petrolul a sarit peste pragul de 50 de dolari/baril, din cauza crizei gazului

Pretul petrolului a urcat la peste 50 de dolari/baril, in contextul in care disputa gazelor dintre Rusia si Ucraina, precum si tensiunile din Orientul Mijlociu au sporit ingrijorarile privind intreruperea livrarilor cu titei, relateaza Reuters.

Petrolul "light sweet crude" cu livrare in februarie s-a scumpit cu 1,20 dolari, la 50,01 dolari/baril, dupa ce anterior atinsese 50,10 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din 2 decembrie. Pretul petrolului Brent a urcat cu 1,76 dolari, la 51, 38 dolari/baril, anunta NewsIn.

In schimburile matinale, titeiul "light sweet crude" cu livrare in februarie s-a ieftinit cu 16 centi, la 48,65 dolari/baril. De asemenea, titeiul Brent din Marea Nordului s-a ieftinit cu 32 centi, la 49,30 dolari/baril.

Rusia a intrerupt la 1 ianuarie aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, dupa ce cele doua tari nu s-au pus de acord asupra preturilor de livrare pentru 2009 si asupra platii datoriilor. Intre timp, Rusia a acuzat Ucraina ca fura din gazul destinat europenilor care ii tranziteaza teritoriul, iar a redus volumul de gaz pentru Europa.

La scurt timp dupa ce Ucraina a anuntat ca primeste mai putin gaz destinat europenilor, una dupa alta, mai multe tarile europene au inceput sa anunte probleme de aprovizionare. Europa Centrala a fost lovita din plin, cele mai afectate fiind Bulgaria, Austria, Ungaria, Croatia, Macedonia, Grecia si Turcia. Compania romana Transgaz a anuntat ca primeste cu 75% mai putin gaz decat era prevazut, iar grupul austriac OMV cu 90% mai putin.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri