Petrolul "light sweet crude" cu livrare in februarie s-a scumpit cu 1,20 dolari, la 50,01 dolari/baril, dupa ce anterior atinsese 50,10 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din 2 decembrie. Pretul petrolului Brent a urcat cu 1,76 dolari, la 51, 38 dolari/baril, anunta NewsIn.

In schimburile matinale, titeiul "light sweet crude" cu livrare in februarie s-a ieftinit cu 16 centi, la 48,65 dolari/baril. De asemenea, titeiul Brent din Marea Nordului s-a ieftinit cu 32 centi, la 49,30 dolari/baril.

Rusia a intrerupt la 1 ianuarie aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, dupa ce cele doua tari nu s-au pus de acord asupra preturilor de livrare pentru 2009 si asupra platii datoriilor. Intre timp, Rusia a acuzat Ucraina ca fura din gazul destinat europenilor care ii tranziteaza teritoriul, iar a redus volumul de gaz pentru Europa.

La scurt timp dupa ce Ucraina a anuntat ca primeste mai putin gaz destinat europenilor, una dupa alta, mai multe tarile europene au inceput sa anunte probleme de aprovizionare. Europa Centrala a fost lovita din plin, cele mai afectate fiind Bulgaria, Austria, Ungaria, Croatia, Macedonia, Grecia si Turcia. Compania romana Transgaz a anuntat ca primeste cu 75% mai putin gaz decat era prevazut, iar grupul austriac OMV cu 90% mai putin.