"Astazi delegatia Ucrainei condusa de vicepremierul Grigori Nemirea a plecat la Bruxelles pentru intrevederi cu participantii la reuniunea Consiliului UE pe probleme energetice la nivel de ministri. Din delegatie intra si reprezentantul Naftogaz, Oleg Dubina. La intalnire vor participa de asemenea si reprezentanti ai partii ruse", se arata comunicat, citat de NewsIn.

La randul lor, vicepremierul rus Igor Secin si presedintele Gazprom, Aleksei Miller, sunt in drum spre Bruxelles pentru o noua runda de discutii despre criza gazului, au anuntat surse citate de Reuters. O sursa din Gazprom a spus ca Miller va trebui sa semneze din nou acordul de monitorizare a fluxului de gaz cu UE si Ucraina, dupa ce Kievul a fost de acord sa scoata adaugirile fata de care Moscova avea obiectii.

Rusia asteapta ca Bruxelles-ul sa semneze acordul pentru supravegherea tranzitului de gaz prin Ucraina si ca acesta sa fie pus in aplicare, inainte de a relua livrarile de gaz spre Europa, a declarat luni premierul Vladimir Putin, citat de agentia ITAR-TASS.

Citeste si:

In urma unui telefon al presedintelui CE Jose Manuel Barroso, premierul Iulia Timosenko ar fi semnat acordul eliminand adaugirile. Kievul nu a confirmat insa acest lucru.

Anterior, purtatorul de cuvant al lui Putin declarase ca Gazprom va relua livrarile de gaz spre Europa dupa ce Ucraina indeplineste conditiile ruse legate de supravegherea tranzitului gazului. "Gazprom este pregatit, doreste si insista pe reluarea cat mai rapida a tranzitului gazului, dupa ce Ucraina va indeplini conditiile legate de tranzit", a spus Dmitri Peskov. Pentru reluarea livrarilor, Moscova insista pe desfasurarea unei misiuni de observatori pentru supravegherea fluxului gazului prin teritoriul ucrainean.

Reprezentantii Gazprom si Naftogaz au fost si saptamana trecuta la Bruxelles, insa negocierile dintre parti, mediate de UE, s-au soldat cu un esec.