Propunerea lui Seilliere, presedinte al BusinessEuropene, subliniaza ingrijorarile companiilor legate de accesul la credite in timp ce Europa trece prin cele mai grave conditii economice din Al Doilea Razboi Mondial, scrie Financial Times.

Guvernele europene si bancile centrale au angajat sute de miliarde de euro in ultimele sase luni in diferite scheme pentru salvarea sistemelor bancare nationale si pentru a restaura fluxurile de creditare la nivelele de dinaintea recesiunii.

Momentan, doar Marea Britanie este de acord cu propunerea lui Seilliere ca guvernele nationale si bancile centrale sa adopte o miscare radicala si sa finanteze datoriile companiile din sectorul privat, iar Banca Angliei a inceput cumpararea de active in cursul saptamanii trecute.

Citeste si:

“In lunile care urmeaza, va trebui sa fie o preocupare permanenta a autoritatilor europene asigurarea accesului la finantare a afacerilor viabile si sustinerea lichiditatii acestora”, a afirmat Seilliere.

Insa, in zona euro o astfel de miscare este extrem de dificila deoarece in spatele Bancii Centrale se mai afla alte 16 trezorerii nationale. Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale din Austria, a declarat ca masurile “sunt mai dificial de aplicat” decat in Marea Britanie sau in Statele Unite ale Americii.