Germania considera ca Statele Unite au o parte de vina pentru cresterea pretului petrolului, deoarece nu si-au extins capacitatea de rafinare, in conditiile in care, zilele trecute, uraganul Katrina a distrus rafinarii si a fortat oprirea productiei.

Ministrul german al Economiei, Wolfgang Clement, a declarat, ieri, ca pagubele suferite de americani in sectorul rafinare vor determina, probabil, industria Statelor Unite sa cumpere mai mult petrol din Europa, ceea ce ar putea duce la o noua crestere a pretului titeiului.

„In acest sens, trebuie sa spun ca Statele Unite au o capacitate de rafinare insuficienta pentru o perioada lunga de timp, fapt ce ar putea conduce la o situatie critica“, a spus Clement. „Este o problema a Statelor Unite, o problema de politica americana. Are legatura cu planificarea americana privind investitiile in acest sector, considerandu-se ca pretul petrolului nu este inca suficient de mare. Sper ca guvernul american va reactiona la aceasta situatie“, a afirmat Clement. Din aceasta perspectiva, ministrul german al Economiei a mai spus ca „structura americana, si nu firmele petroliere, trebuie invinuita pentru cresterea pretului titeiului. El a blamat, de asemenea, fondurile de risc, opinand ca, probabil, acestea ajuta la cresterea pretului prin miscari speculative. Clement a estimat ca din pretul petrolului, 18 dolari pe baril in plus au rezultat in urma unor astfel de tranzactii.

Citeste si:

Comentariile lui Clement vin dupa avertizarile facute, zilele acestea, de catre inalti oficiali francezi privind impactul pretului ridicat al petrolului asupra economiei. Ministrul francez de Finante, Thierry Breton, a spus, ieri, ca pretul mare al titeiului constituie un risc pentru finantele publice din zona euro, a doua zona mare economica din lume.

Ingrijorarea este mare cu atat mai mult cu cat pretul titeiului pe pietele internationale a depasit, din nou, 70 de dolari barilul. Ministrul german al Economiei a mai declarat, recent, ca pretul ridicat al petrolului creeaza o situatie de risc pentru cresterea economica a Germaniei, fiind afectate exporturile. Germania trebuie sa-si intareasca, acum, relatiile cu Rusia, tara cu cele mai mari rezerve de titei, pentru a atenua impactul costurilor mai ridicate. „Economia mondiala este puternica, dar ar putea fi si mai puternica, daca nu ar fi crescut pretul petrolului“, a spus Clement.

Germania este una dintre cele mai mari consumatoare de energie, care si-a limitat resursele naturale si importul de petrol. Cancelarul german, Gerhard Schroeder, a avertizat, la randul sau, in urma cu doua saptamani, asupra efectelor nefavorabile ale cresterii pretului petrolului pentru consumatori. El urmeaza sa semneze o intelegere, mult asteptata, legata de folosirea unei conducte petroliere in Marea Baltica, prilej cu care se va intalni, pe 8 septembrie 2005, la Berlin, si cu presedintele rus Vladimir Putin. Pretul ridicat al titeiului si rata mare a somajului sunt cele mai mari probleme ale Germaniei in prezent.