Agentia de rating a confirmat, totodata, ratingul 'A' pentru credite in valuta si moneda locala, ratingul 'F1' pentru credite pe termen scurt si plafonul de tara 'AAA', reflectand statutul Greciei de membru al zonei euro.

"De la aderarea in zona euro in 2001, Grecia a aratat o capacitate redusa privind o consolidare fiscala sustinuta, in ciuda unei perioade de crestere solida in conformitate cu standardele zonei euro", a declarat Chris Pryce, director in cadrul echipei Fitch pentru ratinguri de tara, potrivit NewsIn.

Grecia a "avut un deficit guvernamental general sub limita de 3% din produsul intern brut (PIB) impusa prin Tratatul de la Maastricht doar o singura data in ultimii zece ani, in 2006", a adaugat Pryce.

Acest deficit a continuat sa se amplifice in 2008, iar estimarile recente ale biroului european de statistica, Eurostat, indica un nivel de 5% din PIB pentru deficitul guvernamental, de doua ori peste nivelul estimarilor guvernamentale de acum numai patru sau cinci luni, ceea ce determina Comisia Europeana (CE) sa declanseze din nou procedura de deficit excesiv.

Fitch spune ca faptul ca deteriorarea fiscala a survenit in pofida unei cresteri economice solide creeaza ingrijorare pe termen lung cu privire la consolidarea fiscala si la nivelul datoriei publice, in contextul inrautatirii mediului economic mondial.