Banca a emis 1,25 miliarde actiuni la un pret mediu de 10,77 dolari/actiune, potrivit unui comunicat. Bank of America planuieste o majorare a capitalului cu 17 miliarde dolari prin vanzarea de actiuni si prin convertirea de actiuni preferentiale detinute mai ales de investitori institutionali, a declarat in 7 mai presedintele executiv al bancii, Kenneth Lewis.

Autoritatile de reglementare i-au spus lui Lewis ca, in urma testelor de stres la care banca a fost supusa, impreuna cu alte 18 banci, pentru a vedea daca dispune de capital suficient pentru a face fata unei inrautatiri a recesiunii, trebuie sa stranga 33,9 miliarde dolari, potrivit NewsIn.

Directorul executiv s-a folosit de o apreciere cu 40% a actiunilor Bank of America pentru a strange capital. Printre alte banci carora le-a fost indicat sa isi majoreze capitalul se numara si Wells Fargo, care a oferit spre vanzare actiuni de 8,6 miliarde dolari, si Morgan Stanley, care a strans 4 miliarde dolari pe 4 mai.

Banca se asteapta sa stranga alte 10 miliarde dolari prin vanzarea de active si cel putin 7 miliarde dolari din profitul inainte de taxe, au anuntat oficialii pe 7 mai. Cifrele ar putea fi schimbate, in contextul in care creditorul are in vedere mai multe optiuni pentru atingerea obiectivului de 33,9 miliarde dolari, a declarat purtatorul de cuvant, Jerry Dubrowski.

Bank of America s-ar putea confrunta cu pierderi potentiale de 136,6 miliarde dolari in 2009 si 2010, sau 10% din imprumuturi, potrivit celui mai drastic scenariu trasat de banca centrala, Federal Reserve, pentru economia americana.

"Consideram ca avem un capital adecvat la ora actuala, in concordanta cu mediul economic. Testele de stres se refera la o performanta economica mai severa decat anticipeaza expertii", a mai spus Lewis pe 7 mai.