Rusia este aproape de a obtine un acord cu Austria si Slovenia la participarea in proiectul South Stream pentru furnizarea de gaz Europei, a declarat ministrul pentru energie, Serghei Smatko.

Rusia doreste, de asemenea, sa faca din South Stream "un proiect prioritar" pentru UE, a spus ministrul, dupa summitul din Extremul Orient rus.

"In ultimele doua sau trei saptamani, am avut negocieri cu partenerii austrieci si sloveni, legate de un acord interguvernamental", a spus Smatko, citat de NewsIn.

"Acest document este intr-un stadiu avansat de pregatire", a precizat el.

Rusia si-a asigurat saptamana trecuta sustinere din partea Italiei, Bulgariei, Greciei si Serbiei, Moscova doreste sa accelereze ritmul din cauza Nabucco, proiect european concurent, ce ar asigurara livrarile de gaz pentru europeni din alte surse decit ruse.

Potrivit lui Smatko, Rusia si partenerii ei europeni din proiect vor cere Bruxelles-ului sa-i acorde proiectului un statut prioritar. "Am convenit cu comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, ca Rusia, impeeuna cu partenerii ei europeni din proiect vor pregati o nota pentru CE despre acordarea unui astfel de statut", a declarat Smatko.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si