Presedintele rus Dmitri Medvedev incepe marti un turneu in Africa, pentru a ajuta Rusia sa-si reocupe pozitia pe acest continent, unde influenta Moscovei, importanta in timpul Razboiului Rece, a disparut dupa caderea URSS, relateaza AFP.

Medvedev se va duce in Egipt, apoi in Nigeria, Namibia si Angola, avand ca obiectiv sa extinda prezenta economica rusa in Africa. Inainte, Vladimir Putin a fost singurul presedinte rus care s-a dus in Africa subsahariana, in 2006, cand s-a deplasat in Maroc si Africa de Sud.

"Daca americanii sunt acum activi in spatiul postsovietic, este firesc ca liderii nostri sa doreasca sa arate ca si noi putem fi activi in afara acestui spatiu", a declarat Apollon Davidson, istoric din Rusia specializat in Africa, citat de NewsIn.

In timpul Razboiului Rece, continentul african a fost unul dintre terenurile in care americanii si rusii au luptat pentru influenta, mai ales in Angola, si unde conflictele dintre fortele prooccidentale si cele comuniste au fost numeroase.

Acum lupta este in primul rand economica si se concentreaza pe rezervele naturale africane - petrol, gaz, diamante, minereuri si uraniu. Gazprom s-a declarat astfel dispus sa-si sfideze concurentii occidentali in Africa, regretand in acelasi timp marea sa intarziere, provocata de retragerea Moscovei de pe continent, dupa caderea URSS.

"In mod obisnuit, relatiile noastre economice si comerciale nu sunt foarte puternice, pentru ca legaturile dintre URSS si Africa erau bazate mai ales pe fundamente politice si ideologice", a explicat Davidson.

O alta problema ar fi concurenta, care s-a intensificat, mai ales China facand mari progrese in cursa pentru resursele africane. "Va fi mult mai greu decat in anii '80, cand erai fie in blocul occidental, fie in cel sovietic", a spus Samitr Gadio, analist din Moscova.

Egiptul este principalul partener comercial al Rusiei in Africa, in timp ce relatiile economice cu Angola, Nigeria si Namibia - care au mine de uraniu - sunt insignifiante, a explicat el.

Insa Nigeria ar putea atrage "un numar mare de investitii directe" din partea Rusiei, daca Gazprom obtine un contract pentru a construi acolo un nou gazoduct.

Gazprom ar dori sa participe la un proiect de gazoduct transsaharian care vizeaza aprovizionarea Europei cu gaz nigerian, traseu sustinuit de UE, care vrea sa-si reduca dependenta energetica fata de Rusia.

In timpul vizitei lui Medvedev, Nigeria si Rusia vor semna un acord de cooperare in domeniul energiei nucleare.

"Lumea afacerilor din Rusia intelege ca Africa este o piata mare, unde sunt mai multe oportunitati decat oriunde altundeva in lume", a explicat un oficial de la banca publica rusa VEB.

Unele companii ruse sunt deja prezente pe continent. Societatea Rusal a miliardarului Oleg Deripaska opereaza in Nigeria si Guineea, in timp ce Alrosa, monopolul rus in domeniul diamantelor, este prezenta in Angola.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sondaj INSCOP. Principalele griji ale romanilor: coruptia si Rusia