In aceeasi perioada a anului trecut, compania inregistrase un profit net de 5,98 miliarde dolari, sau 2,90 centi/actiune. Analistii chestionati de Bloomberg se asteptau ca in cele trei luni din 2009 analizate Chevron sa afiseze un profit net de 92 centi/actiune, potrivit NewsIn.

Cererea globala de combustibil a scazut cu peste 3 milioane barili petrol/zi, in mare parte pe piata americana, potrivit Agentiei Internationale a Energiei din Paris. In prima jumatate a anului trecut, petrolul se scumpise puternic la peste 147 dolari/baril.

"Cererea pe piata din Statele Unite va stagna sau chiar va scadea in continuare, deci orice revenire a pietei de profil va avea loc in primul rand in China si Africa sau in Orientul Mijlociu. In 2010, cand mediul economic se va imbunatati, cel mai probabil, vom asista si la cresterea preturilor", a declarat un analist.

Actiunile Chevron s-au apreciat cu 58 de centi, la 67,70 dolari/actiune in timpul sedintei de joi, de la New York. Anul acesta, titlurile companiei s-au ieftinit cu 8,5%.

Agentia Internationala pentru Energie anuntase pe 10 iulie ca pe piata din Statele Unite, cel mai mare consumator de energie din lume, cererea va scadea anul acesta cu 5,4%, fata de estimarea din iunie, care indica o scadere cu 4,9%.