Potrivit Wall Street Journal, printre bancile mentionate in cadrul programului de amnistiere se afla bancile elvetiene Credit Suisse Group AG, Julius Baer Holding AG, Zürcher Kantonalbank si Union Bancaire Privee, cunoscuta ca UBP, informeaza NewsIn.

Dezvaluirile nu indica practici incorecte in cadrul bancilor. Ar putea insemna numai ca un cetatean american a pastrat banii intr-o banca elvetiana si acum doreste sa-i raporteze.

De asemenea, faptul nu semnaleaza ca alte banci sunt intr-o situatia similara cu UBS AG, care a creat pentru clienti structuri complexe de facilitare a evaziunii fiscale.

Cu toate acestea, programul de amnistiere a cazurilor de evaziune fiscala, care se incheie la 23 septembrie, a fost o mina de aur pentru autoritatea fiscala din Statele Unite.

Multi clienti UBS au ales sa isi dezvaluie conturile secrete, sperand sa fie tratati cu ingaduinta si sa evite posibile amenzi sau acuzatii penale. Cetatenii americani utilizeaza programul si pentru a dezvalui detalii legate de conturi deschise in cadrul altor banci.

Toti cei care aplica la acest program trebuie sa enumere toate "conturile sau activele asupra carora detin controlul sau ale caror beneficiari sunt".

Programul de amnistiere s-a derulat in paralel cu un proces intentat de Departamentul de Justitie si de autoritatea fiscala din Statele Unite impotriva bancii UBS, in cadrul caruia se solicitau informatii legate de mii de clienti americani care ar fi putut evita plata impozitelor. Miercuri, Statele Unite si guvernul Elvetian ar putea dezvalui detaliile finale ale unui acord incheiat pentru publicarea acestor nume.