Astfel, CE, FMI, Banca Europeana de Investitii, Banca Mondiala si Banca Centrala Europeana s-au reunit cu reprezentanti ai celor 15 banci-mama cu subsidiare in centrul si estul Europei, cu autoritati fiscale si reprezentanti ai bancilor centrale din Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Suedia, Bosnia-Hertegovina, Ungaria, Letonia, Serbia si Romania pentru a lua cele mai potrivite masuri anticriza, in cadrul initiativei de coordonare a bancilor europene de la Viena.

"Participantii au apreciat rolul pozitiv al intiativei de coordonare a bancilor europene in evitarea unui crize sistemice in regiune anul trecut, in contextul inrautatirii peste asteptari a mediului economic. Un efort combinat de politici guvernamentale, sprijin international consistent si angajamentul bancilor-mama (de a-si sustine subsidiarele - n.r.) au ajutat la stabilizarea economiilor din regiune", se arata in comunicatul Comisiei Europene, conform NewsIn.

Sprijinul constant dat de bancile-mama s-a alaturat finantarii FMI si CE de circa 52 miliarde euro acordate Ungariei, Letoniei, Romaniei, Serbiei si Bosniei-Hertegovina, precum si celei de la Banca Mondiala si alte institutii financiare.

Desi perspectiva economica s-a imbunatatit, au ramas inca importante provocari, ce tin de asigurarea unui sistem financiar sanatos, aplicarea unor politici care sa permita evitarea unei viitoare crize, precum si asigurarea redresarii economice printr-o oferta adecvata de creditare, considera CE.

In acest context, testele de stres coordonate si armonizate ar urma sa ajute la identificarea posibilelor slabiciuni ale sistemului.

FMI a sustinut, in cazul Romaniei, un astfel de acord, semnat de principalele noua banci cu expunere semnificativa pe piata locala (Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank), care au promis ca isi vor mentine expunerea totala pe Romania si ca vor injecta capital in subsidiarele lor, daca va fi necesar.

Totodata, cele patru banci care domina sistemul financiar din Letonia si-au confirmat angajamentul de a-si sustine subsidiarele din statul baltic si de a promova stabilitatea financiara in regiune.

Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul Serbiei, care a primit, de asemenea, promisiuni de la zece mari banci ca nu-si vor reduce expunerea pe piata locala. Bancile care au semnat angajamentul pentru Serbia sunt Intesa Sanpaolo, Raiffeisen International, Hypo Alpe-Adria, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank.