In ultimele trei luni, contributia statului la datoria publica a avansat cu 54,6 miliarde euro, in timp ce datoria aministratiilor locale a scazut cu 1,8 miliarde. Datoria organismelor din cadrul administratiei centrale a fost de 109,8 miliarde, compartiv cu 109,3 miliarde euro in primul trimestru, iar datoria organismelor de securitate sociala a crescut semificativ, de la 7,7 miliarde la 41,7 miliarde, informeaza NewsIn.

Potrivit criteriilor prevazute in tratatul de la Maastricht, datoria a avansat cu 3,5% din PIB fata de nivelul de la finalul lunii martie 2009. Pactul European de Stabilitate fixeaza limita maxima permisa pentru datoria publica la 60% din PIB, pentru statele Uniunii Europene.

Problema datoriei ar putea, in opinia expertilor, sa devina una dintre principalele piedici in cazul iesirii Frantei din criza, alaturi de somaj.

Miercuri, guvernul francez urmeaza sa prezinte proiectul de buget pentru 2010, ce stimuleaza cresterea economica, insa cu pretul unui deficit considerabil, ceea ce presupune mentinerea unui nivel ridicat al datoriei.