Aviva Plc, al doilea asigurator britanic dupa valoarea de piata, se va lansa la bursa de la New York (NYSE) pana la finele acestei luni, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Grupul britanic anunta aceasta listare pe fondul tendintei companiilor din Europa de a se delista de pe bursele din strainatate. In urma cu doua saptamani, grupul german de asigurari Allianz a anuntat a vrea sa se delisteze de la Bursa de la New York, urmand exemplul altor mari companii germani, pentru a-si simplifica strategia bursiera si pentru a face economii.

Alte companii din Europa – printre care grupul energetic E.On AG, producatorul de farmaceutice Bayer AG , compania BASF SE, operatorul aerian British Airways si grupul Danone SA – s-au delistat de la NYSE, invocand costurile mari de cotare.

Cotarea pe Wall Street este scumpa si exigenta, pentru ca firmele trebuie sa se adapteze la regulile stricte impuse de autoritatea americana de reglementare a pietei bursiere, Securities and Exchange Commission (SEC).

“SUA cea mai mare piata de economii din lume si reprezinta o oportunitate de crestere semnificativa pentru noi pe termen lung”, a declarat Andrew Moss (foto), directorul general al Aviva.

Aviva va incepe tranzactionarea la New York pe 20 octombrie 2009, potrivit companiei.

Potrivit WSJ, nu vor fi emise actiuni noi Aviva, iar grupul va mentine listarea de baza la London Stock Exchange.

Aviva a raportat un profit net de 675 milioane lire sterline (1,1 miliarde dolari) in primele sase luni ale anului, dupa ce raportase pierderi in perioada echivalenta din 2008.

Grupul Aviva este prezent pe piata din Romania prin Aviva Asigurari de Viata, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat si Aviva Investors RomaniaTe-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si