Papandreou va vorbi "despre criza care a afectat tara, marile probleme care preocupa societatea elena, economia, modelul de productie, credibilitatea si functionarea statului, increderea partenerilor europeni, precum si despre viata cotidiana si perspectivele pentru populatia elena", potrivit unui comunicat al biroului sau de presa, potrivit agentiei NewsIn.

Premierul va prezenta marile directii ale planului sau de insanatosire pe care partenerii europeni si pietele il impun, demarand o dezbatere sociala asupra economiei cu partenerii sociali. Premierul doreste diminuarea deficitului public si combaterea fraudei fiscale intr-o tara care are o puternica economie subterana, de circa 30%, si sa reformeze sistemului de pensii.

Obtinerea in continuare a unor imprumuturi "este o problema de viata sau de moarte pentru economia greceasca", a adaugat un alt oficial guvernamental.

"Din punctul nostru de vedere, Grecia trebuie sa puna in aplicare masuri, pana la sfarsitul lui 2010, care sa permita titlurilor sale de stat sa recastige un calificativ A, care sa devina pragul minim pentru operatiunile noastre de piata", a declarat un membru al directoratului Bancii centrale europene, Lorenzo Bini-Smaghi.

Saptamana trecuta, agentia de rating Fitch a coborat ratingul Greciei cu o treapta, de la ‘A-’ la ‘BBB+’, la o zi dupa ce Standard & Poor’s a pus datoria tarii sub supraveghere cu perspectiva negativa. Agentia Moody's a inceput luni la Atena o serie de verificari ale conturilor grecesti.