Producatorul elvetian de medicamente Novartis, prezent si pe piata romaneasca, a anuntat saptamana aceasta ca doreste sa-si mareasca participatia la 77% in cadrul companiei specializata in oftalmologie Alcon, printr-o tranzactie cifrata la 28,1 miliarde de dolari.

Cele 52% de actiuni vor fi cumparate de la Nestle, cel mai mare producator de produse alimentare la nivel mondial, restul de 23% pana la 100% urmand a fi preluate de la actionarii minoritari potrivit editiei electronice a The New York Times.

In total, Novartis va plati aproape 50 de miliarde de dolari pentru preluarea intregului pachet de actiuni al Alcon, tranzactia fiind considerata a fi cea mai costisitoare fuziune din istoria Elvetiei, dar si prima de pe piata de M&A (fuziuni si achizitii) in farma.

Prin aceasta miscare, Novartis doreste sa-si extinda business-ul pe segmentul oftalmologiei, portofoliul reunit al celor doua companii acoperind circa 70% din intregul sector de profil. “Business-ul in domeniul oftalmologic are rate de crestere mai mari decat alte segmente din industria sanatatii, iar asteptarile raman ridicate pentru urmatorii cinci ani”, a declarat intr-un interviu Raymund Breu (foto), directorul financiar al Novartis.

In timp ce oficialii Novartis isi fac planuri pentru a integra afacerea Alcon, specialistii discuta deja despre modul in care banii obtinuti de Nestle din aceasta tranzactie vor fi folositi. O posibila “tinta” de investitii ar putea fi producatorul britanic de dulciuri Cadbury, curtat de elvetieni, dar si de americanii de la Kraft Foods.

Novartis a devenit actionar la Alcon in 2008, cand a achizitionat o participatie de 25%. Acordul incheiat atunci prevedea ca producatorul de medicamente poate sa-si majoreze titlurile detinute in urmatorii doi ani.

Infiintata in SUA, Alcon este listata pe Bursa de la New York si are peste 15.000 de angajati peste tot in lume in cele 75 de tari in care opereaza. Departamentul de cercetare si dezvoltare al Alcon este unul dintre cele mai mari din domeniul oftalmologiei, in cadrul acestuia lucrand peste 1.300 de specialisti.

Afla care sunt tendintele de pe piata M&A-urilor farma.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Companiile farma care au vandut cele mai multe medicamente in 2018