Un investitor cumpara o felie de 2% din Kraft pentru 950 mil. dolari

Miliardarul William Ackman a cumparat 2% din actiunile Kraft Foods in schimbul a 950 mil. dolari, sfatuind-o pe Irene Rosenfeld, CEO-ul companiei americane, sa limiteze numarul de actiuni scoase la vanzare in oferta de preluare a Cadbury, informeaza Bloomberg.
Compania Pershing Square Capital Management LP, detinuta de Ackman, a cumparat aproximativ 32 mil. actiuni si intentioneaza sa continue achizitiile.

“Sustinem initiativa CEO-ului Kraft si planul sau de afaceri si consideram ca oferta de 17,9 mld. dolari (actiuni si cash) de preluare a Cadbury este cu totul intemeiata”, a afirmat William Ackman, subliniind in schimb faptul ca producatorul american risca sa diminueze valoarea acestei tranzactii prin scoaterea la vanzare a prea multor actiuni.

“Cu cat scot la vanzare mai multe actiuni cu atat tranzactia devine mai putin interesanta pentru un investitor. Din fericire, cel care vinde prefera si lichiditatile”, explica Ackman.

Nu este pentru prima oara cand omul de afaceri a mizat pe o preluare a Cadbury de catre Kraft. La inceputul anului 2007, Ackman a cumparat actiuni Cadbury pe baza unor speculatii privind o posibila achizitie a companiei de catre Kraft. A vandut insa actiunile respective la jumatatea lui 2008, pe fondul incertitudinii privind evolutia economiei.

Oferta actuala a Kraft consta in 61% actiuni si 39% lichiditati. O posibila preluare a Cadbury ar putea genera pentru Kraft, producatorul Toblerone si a sucurilor Tang, o dezvoltare accelerata a business-ului si acces pe pietele emergente. Entitatea nou formata ar putea afisa vanzari anuale in valoare de 50 mld. dolari.

“Au fost prea multe banci de investitii implicate in aceasta tranzactie, motiv pentru care nu a existat un studiu aprofundat despre felul in care va arata noua entitate. Cred ca acesta este unul dintre motivele pentru care oferta Kraft este subestimata”, afirma Ackman.

Producatorul britanic de dulciuri Cadbury a anuntat ca rezultatele anuale preliminare indica o performanta buna pentru 2009, in pofida crizei, si a precizat ca exista perspective favorabile companiei in acest an, astfel ca a respins din nou oferta ostila de preluare facuta de Kraft Foods.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Turcia a început pregătirile pentru transformarea Hagia Sofia în moschee
Setari Cookie-uri