Persoanele cu studii superioare, harnice, care nu beau, nu fumeaza si nu polueaza reprezinta, in general, modelul societatii actuale si cetatenii ideali. Insa profilul unui bun contribuabil este, din perspectiva statului, contrariul acestei descrieri, scrie Mediafax.

Contribuabilul ideal finlandez este putin educat, consuma alcool regulat, fumeaza si se deplaseaza peste tot doar cu automobilul personal. Cu cat o persoana foloseste mai multe produse care inglobeaza taxe de consum, cu atat ea va contribui mai mult la vistieria statului, in afara de plata TVA-ului si a taxelor aferente.

"Daca o astfel de persoana lucreaza toata viata, nu este niciodata somera si moare inainte de pensionare, va genera mai multi bani pentru stat decat va cheltui dupa pensionare din fondurile publice", a explicat Timo Rauhanen, cercetator principal la Government Institute for Economic Research.

In Finlanda, taxele aplicate pe consum ajung la 24 de miliarde de euro pe an, facandu-i pe fumatori si pe consumatorii de alcool sa devina excelenti contribuabili, considera Minna Punakallio, ecomist-sef la Finnish Taxpayers' Association. Alcoolul si tigaretele totalizeaza 1,7 miliarde de euro din aceasta suma, iar benzina, 3,2 miliarde de euro.

Pekka Rissanen, profesor la Tampere School of Public Health, a dezvaluit faptul ca taxele platite de fumatori sunt mai mari decat costurile pentru tratamentele medicale de care vor avea nevoie in viitor. Acelasi profesor a adaugat ca fumatul scurteaza durata de viata medie.