In acelasi raport, OCDE subliniaza performantele economice ale Chinei, care au iesit in evidenta in urma recesiunii globale, informeaza NewsIn.

"China s-a indepartat rapid (de criza) si a fost un motor de crestere pentru economia mondiala", a declarat economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan, care este si vicesecretar al general al organizatiei, la prezentarea raportului intr-o conferinta de presa la Beijing.

China si-a depasit propria previziune de crestere economica in 2009, datorita unei reveniri puternice in al patrulea trimestru.

Redresarea s-a datorat in principal masurilor anticriza luate de guvern, care s-au axat la randul lor pe investitii in infrastructura si pe creditare, pe care Beijingul a mizat anul trecut.

"Dar in timp ce bancile chineze au fost protejate pana in prezent de incetinirea inregistrata la nivel mondial, accelerarea imprumuturilor de la inceputul lui 2009 a adus riscul unei noi cresteri a imprumuturilor neperformante in anii urmatori", se mai arata in studiu.

OCDE este preocupata, de asemenea, de cresterea rapida a presiunilor inflationiste, potrivit economistului Richard Herd.

"Suntem multumiti ca riscurile deflationiste care erau semnificative s-au risipit, dar acum riscurile inflationiste apar intr-un mod ingrijorator", a spus el, subliniind ca evolutia acestora ar trebui sa fie supravegheata indeaproape.