Lentoarea procedurilor si neregulile (supraestimarea proiectelor, conflictele de interese) sunt principalul obstacol in realizarea proiectelor, potrivit raportului anual al comisiei, citat de AFP. Daca in 2009 au fost aprobate proiecte in valoare de 1,4 miliarde de euro, abia 72 de milioane au fost acordate beneficiarilor, informeaza NewsIn.

De pilda, daca nu vor fi realizate proiectele prevazute pentru constructia de autostrazi si pentru ameliorarea navigatiei pe Dunare pana la sfarsitul anului 2010, tara va pierde 203 milioane de euro din programul Transport, bugetat cu 2 miliarde de euro, a avertizat presedintele comisiei, Svetlozar Tancev.

El a spus ca in ultimele luni se constata, totusi, o accelerare a utilizarii fondurilor europene. 350 de milioane de euro din diferite programe (infrastructura, competitivitate, reforma administrativa) trebuie cheltuite pana la vara.

In 2008, Bulgaria a pierdut deja fonduri europene din cauza lipsei de progrese in lupta impotriva fraudei si a coruptiei. Comisia Europeana a suspendat atunci timp de mai multe luni sute de milioane de euro din fondurile de preaderare la care tara, membra a UE din 2007, avea inca dreptul. 220 de milioane de euro au fost pierdute definitiv.