Pretul mai mare la titei face ca economia rusa sa respire

Contractia economica a Rusiei a incetinit in al patrulea trimestru din 2009 la 3,8%, in contextul in care exportatorii de materii prime au beneficiat de revenirea preturilor.
In al treilea trimestru al anului trecut, scaderea a fost de 7,7%, dupa un declin de 10,8% in al doilea, arata datele oficiale.

In intregul an 2009, economia rusa a scazut cu 7,9%, cel mai mare declin dupa destramarea Uniunii Sovietice, in 1991, potrivit Bloomberg, citat de NewsIn.

Economia a fost sustinuta de scumpirea titeiului,
in contextul in care pretul petrolului Ural a crescut de peste doua ori in al patrulea trimestru, de la minimul de 32,34 dolari/baril atins in aceeasi perioada din 2008.

Nivelul redus al stocurilor, revenirea vanzarilor mondiale si scumpirea materiilor prime au determinat companiile sa majoreze productia. Ritmul ar putea insa sa incetineasca, in contextul in care rata ridicata a somajului si cererea scazuta de credite ameninta revenirea economica din acest an.

Rusia iese din recesiune si nu risca sa se confrunta cu un "al doilea val" al crizei,
sustine Andrei Kostin, director executiv VTB Group, a doua banca a Rusiei. Cu toate acestea, revenirea va fi lenta si treptata, considera el.

"Una dintre cele mai mari probleme din viitorul apropiat este somajul", a subliniat Kostin, amintind ca si cererea de credit nu este foarte mare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri