"Exista in continuare incertitudini legate de dezechilibrele bugetare din Europa, care ar putea reduce increderea in viabilitatea finantelor publice si ar putea afecta cresterea economica si stabilitatea financiara", a declarat Papademos, in cadrul unei interventii in fata Parlamentului European.

"In conditiile actuale, Pactul European de Stabilitate, care a fost realizat pentru mentinerea pozitiilor bugetare la un nivel solid si sustenabil, se confrunta cu cea mai mare problema de la crearea sa, in 1997", a mai spus Papademos, informeaza NewsIn.

"Prin urmare, este necesar ca toate tarile din zona euro sa respecte strict clauzele pactului", a adaugat el.
Papademos a subliniat, de asemenea, ca este necesara revizuirea tratatului, care a fost grav incalcat de la inceputul crizei financiare. Pactul limiteaza nivelul deficitului bugetar la 3% din PIB, insa acest nivel este depasit aproape peste tot.

In ceea ce priveste Grecia, Papademos sustine ca este necesar ca programul discutat de BCE, FMI si UE sa "stabileasca masurile bugetare si reformele structurale necesare pentru combaterea dezechilibrelor bugetare". El este de parere ca lectiile crizei din Grecia vor fi invatate nu numai de acest stat, ci si de alte tari ce se confrunta cu riscuri similare.

"Alte tari se confrunta cu riscuri similare, chiar daca in grade diferite", a spus el, facand aluzie la Spania si Portugalia, care se confrunta cu mari probleme bugetare si de competitivitate.